Alabaş turpu (Kohlrabi) Özellikle Amerika İle Orta Ve Kuzey Avrupa’da Yaygın Olarak Üretilen Alabaş turpu Türkiye’de Daha Çok Marmara Ve Karadeniz Bölgelerinden Yetiştiriliyor. Avrupa’da Bolca Tüketilen Turpgillerden Mor Ve Açık Yeşil Olmak Üzere İki Rengi Bulunan, Lezzeti Turpa Benzeyen Fakat Turp Gibi Ağır Kokusu Ve Tadı Olmayan Bol Sulu Bir Sebzedir. Lifli Bir Yapıya Sahip Olan Ve Vitamin, Mineral Değerleri Bakımından Zengin Bir Sebze Olan Alabaşın Hem Yaprakları Hem Yumrusu Yeniliyor.
Antioksidan Özelliği Olan Alabaş, Yüksek Miktarda A, B1, B2, B3, B6, C Vitamini İle Demir, Kalsiyum, Fosfor Ve Potasyum İçeriyor. Alabaş Güçlü Bir Antioksidan Olduğu İçin Kansere Karşı Koruyucu Özelliği Var. Başta Akciğer Ve Kalın Bağırsak Kanseri Olmak Üzere Bazı Kanser Türlerine Yakalanma Riskini Azaltıyor.
Kalp Damar Hastalıkları Ve İçeriğindeki Potasyum Sayesinde Hipertansiyon Tedavisinde Etki Ve Solunum Sistemi Nefes Darlığı, Astım, Bronşit Ve Kronik Öksürük Tedavisinde Etkilidir. Gözlerde Katarakt Oluşumunu Önlüyor Ve Katarak Tedavisinde Tüketilir. Yüksek Oranda Demir İçerdiği İçin Anemi Tedavisinde, Böbrek Ve Safra Taşı Oluşumu Ve Düşürmede Etkilidir. Hamilelik Döneminde Spina Bifida Riskini Azaltıyor Ve Emziklilik Döneminde Anne Sütünü Arttırıyor. Kalorisi Düşük Ve Lif İçeriği Yüksek Bir Sebze Olduğu İçin Uzun Süre Tok Kalınmasını Sağlayarak Zayıflamada Etkilidir.
Yumru Şeklinde Olan Alabaşın Çeşitli Yemekleri Yapılır. Etli Ve Zeytinyağlı Dolması, Çorbasını Yapabileceğiniz Gibi Çeşitli Salatalar Da Yapabilirsiniz. İri Ve Kalın Yapraklarından Sarma Yapılıyor. Ayıklayıp Elma Gibi Dilimleyip Yiyebilirsiniz.
Alabaş Turpunda Dikkat Edilmesi Gereken Bir Nokta; Alabaş Turpu Vücuttaki İyot Emilimini Azaltıyor. Bu Nedenle Haftada 3-4’den Fazla Tüketimi Önerilmez. İyot Bakımından Zengin Veya İyotlu Tuzlar Kullanarak İyot Desteğini Alınması Önerilir. Tiroid Problemi Olanlar Alabaş Turpu Tüketirken Dikkat Ekstra Dikkat Etmelidir.