Biyotin nedir ve neye iyi gelir? , Biyotin, vücudunuzun gıda maddelerini enerjiye dönüştürmesine yardımcı olan suda çözünür bir B vitaminidir. Özellikle gebeliklik ve emzirme sırasında önemlidir. Buna ek olarak, biyotin saçınızın, cildinizin ve tırnağınızın sağlığı için önemlidir. Aşağıda biyotinin 7 önemli sağlık yararını bulabileceksiniz.
Biyotin Nedir?
Biyotin, B vitamini komplekslerini oluşturan halkalardan biridir ve aynı zamanda B7 vitamini olarak da bilinir. Biyotin suda çözünebilir, bu da vücudun biyotini depolamaması anlamına gelir. Vücutta birçok önemli fonksiyona sahiptir. Karboksilazlar olarak bilinen birkaç enzimin işlevi için gereklidir. Bu biyotin içeren enzimler, glikoz ve yağ asitleri gibi önemli metabolik geçiş yollarına katılırlar. Yaygın olarak önerilen takviye miktarı bebeklerde günde 5 mikrogram yetişkinlerde ise 30 mikrogramdır. Bu, emziren kadınlarda günde 35 mikrograma kadar çıkmaktadır. Biyotin eksikliği oldukça nadirdir. Bununla birlikte, hamile kadınlar gibi bazı gruplar eksikliği hafif formlarda deneyimleyebilir. Çiğ yumurta yemek de biotin eksikliğine neden olabilir, ancak bunun için çok uzun süre çiğ yumurta yemiş olmanız gerekir. Çiğ yumurta akı, avidin olarak adlandırılan, biyotinle bağlanan ve emilimini önleyen bir protein içerir. Avidin pişirme sırasında etkisiz hale getirilir.
1. Makro Besinler Metabolizmasında Önemli Bir Rol Oynar
Biyotin, enerji üretimi için önemlidir. Örneğin, birkaç enzimin düzgün çalışmasını destekleyebilir. Bu enzimler karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasına karışırlar.
Biyotin aşağıdakilerde rol oynar:
Glukokonogenez: Bu metabolik yol, amino asitler gibi karbonhidrattan başka kaynaklardan glikoz üretimine izin verir. Biyotin içeren enzimler bu süreci başlatmaya yardım eder.
Yağ asidi sentezi: Biyotin yağ asidi üretimi için önemli reaksiyonları aktive eden enzimlere yardımcı olur.
Amino asitlerin parçalanması: Biyotin içeren enzimler, lösin de dahil olmak üzere birçok önemli amino asidin metabolizmasına katılır.
Özetle biyotin, enerji üretiminde yardımcı olur. Karbonhidratların, yağların ve proteinlerin metabolizmasına katılan bir dizi enzimi destekler.
2. Tırnakları Güçlendirebilir
Kırılgan ve zayıf tırnaklar kolayca bölünebilir veya kırılabilir. Bu, dünya nüfusunun yaklaşık %20’sini etkilediği tahmin edilen yaygın bir durumdur. Biotin kırılgan tırnaklara faydalı olabilir. Bir çalışmada, kırılgan tırnaklara sahip 8 kişiye 6 ila 15 ay boyunca günde 2.5 mg biyotin verildi. Tırnak kalınlığı, 8 katılımcının tamamında % 25 oranında iyileşti. Tırnak bölünmesi de azaldı. Tırnak kalitesi kötü olan 35 kişiyle yapılan bir başka çalışmada, 1.5 ila 7 ay boyunca günde 2.5 mg biyotin takviyesi, katılımcıların % 67’sinde iyileşmeye yol açtı. Bununla birlikte, bu çalışmalar küçük çaplıdır ve daha fazla araştırma gerekir.
3. Saç Kalitesini Artırır
Biyotin saç büyümesinde artış ve daha sağlıklı, daha güçlü kıl kökleriyle ilişkilidir. Şaşırtıcı bir şekilde, bunu destekleyen çok az kanıt vardır. Bununla birlikte, biyotin eksikliği saç dökülmesine neden olabilir; bu da vitaminin saç için önemli olduğunu gösterir. Genellikle saç dökülmesi için alternatif bir tedavi olarak pazarlanmakla birlikte, yalnızca gerçek biyotin eksikliği olan insanlar takviye ile önemli fayda görürler. Sağlıklı insanlarda saç büyümesini artırıp artırmadığı henüz belirlenmemiştir. Özetle biyotinin saç büyümesini ve sağlıklı saçları desteklediği iddia ediliyor, ancak kanıtlar zayıftır. Bununla birlikte, eksiklik saç dökülmesine bağlıdır ve aslında yetersiz olanlar takviyeden fayda sağlayabilir.
4. Gebelik ve Emzirme Sırasında Önemli Rol Oynar
Biyotin hamilelik ve emzirme döneminde önemlidir. Bu yaşam evreleri, biyotin için artan bir gereksinimle ilişkilendirilmiştir. Aslında hamile kadınların % 50’sinin hafif bir biyotin eksikliği geliştireceği tahmin edilmektedir. Bu durumun annenin refahını biraz hafifletmeye başlayabileceği, ancak gözle görülür belirtilere neden olacak kadar şiddetli olmadığı anlamına gelir. Gebelik sırasında vücuttaki nispeten daha hızlı biyotin parçalanması nedeniyle eksikliklerin oluştuğu düşünülmektedir.
5. Diyabetlilerde Kan Şekeri Düzeylerinin Düşürülmesine Yardım Eder
Tip 2 diyabet metabolizma hastalığıdır. Yüksek kan şekeri seviyeleri ve bozulmuş insülin işleviyle karakterizedir. Araştırmacılar, biyotin takviyelerinin tip 2 diyabetiklerde kan şekeri düzeylerini nasıl etkilediğini inceledi. Bazı kanıtlar, diyabetlilerde sağlıklı bireylere kıyasla, kandaki biyotin konsantrasyonlarının daha düşük olabileceğini göstermektedir. Yalnız biyotin verilen diyabetik çalışmalar karışık sonuçlar vermiştir. Bununla birlikte, kontrollü çeşitli çalışmalar, mineral krom ile birlikte biyotin takviyelerinin tip 2 diyabetli bazı insanlarda kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini göstermektedir.
6. Cilt Sağlığına İyi Gelebilir
Biyotinin cilt sağlığındaki rolü tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, yetersiz biyotin miktarının kırmızı, pullu cilt döküntülerine sebep olabileceği bilinmektedir. Bazı çalışmalar biyotin eksikliğinin bazen seboreik dermatit adı verilen bir cilt bozukluğuna neden olabileceğini düşündürmektedir. Cilt sağlığında biyotinin rolü, cilt için önem taşıyan ve biyotin eksik olduğunda bozulmuş olabilen yağ metabolizması üzerindeki etkisiyle ilişkili olabilir. Vitamin eksikliği olan insanlarda biyotinin cilt sağlığını geliştirdiğini gösteren hiçbir kanıt bulunmamaktadır.
7. MS Hastalığını Etkileyebilir
Multipl skleroz (MS) otoimmün bir hastalıktır. MS’de; beyindeki, omuriliğindeki ve gözlerdeki sinir liflerinin koruyucu örtüsü hasar görür veya yok edilir. Bu koruyucu kılıf miyelin olarak adlandırılır ve biyotinin miyelin üretiminde önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir. Progresif MS’li 23 kişiden oluşan bir pilot çalışma, yüksek dozda biyotin kullanımını test etti. Katılımcıların % 90’dan fazlası bir miktar klinik iyileşme gösterdi. Bu bulgu daha fazla çalışmaya ihtiyaç duysa da, ilerleyici MS’li kişilerde en az iki kontrollü çalışma yapılmıştır. Nihai sonuçlar yayınlanmadı, ancak ön sonuçlar umut verici bulunmuştur. Özetle yüksek biyotin dozları, merkezi sinir sistemini etkileyen ciddi bir hastalık olan multipl sklerozun tedavisi için umut verici gözükmektedir.
Ayrıca dilerseniz Demir Eksikliğine Bağlı Anemi Nedir? isimli yazımızı da inceleyebilirsiniz.