Hindistan cevizi yağının on üç faydası hakkında bilgileri sizler için bu yazımızda derledik. Bugüne kadar, gezegende en sağlıklı gıdalardan birinin hindistan cevizi yağı olduğunu ispatlayan 1.500’den fazla çalışma var. Orta zincirli yağ asitleri(MCFA’lar) adı verilen sağlıklı yağlar:
- Kaprilik asit
- Laurik asit
- Kaprik asit
Hindistan cevizi yağlarının yaklaşık % 62’si bu üç sağlıklı yağ asidinden oluşur ve hindistan cevizi yağının % 91’i sağlıklı doymuş yağlar içerir.
Kullandığımız yağların çoğunun sindirimi daha uzun sürer, ancak hindistan cevizi yağı içerisinde bulunan MCFA’lar mükemmel bir enerji kaynağı sağlarlar.
Bitki kökenli yağlarda bulunan uzun zincirli yağ asitlerinin aksine MCFA’ların;
- Sindirimi kolaydır.
- Yağ olarak kolayca depolanmaz.
- Antimikrobiyal ve antifungal’dır.
- Daha küçük boyutta olup enerji için daha kolay hücre geçirgenliği sağlar.
- Karaciğer tarafından işlenir, yani yağ olarak depolanmak yerine enerjiye dönüştürülürler.
Tüm bunlar, hindistan cevizi yağının faydalarının bu kadar bol ve şaşırtıcı olmasının nedenini açıklıyor.
Alzheimer Hastalığı’nın Doğal Tedavisidir
Karaciğer tarafından MCFA’ların sindirilmesi, beyin tarafından enerji için kolayca erişilebilen ketonlar oluşturur. Ketonlar, glikozu enerjiye dönüştürmek için insüline ihtiyaç duymadan beynin enerjisini sağlarlar.
Son yıllardaki araştırmalar beynin aslında glikoz ve güç beyin hücrelerini işlemek için kendi insülinini yarattığını göstermiştir. Bir Alzheimer hastasının beyni, kendi insülinini oluşturma kabiliyetini kaybettiğinde, hindistan cevizi yağından gelen ketonlar, beyin fonksiyonlarının onarılmasına yardımcı olmak için alternatif bir enerji kaynağı oluşturabilir.
Kalp Hastalığını ve Yüksek Kan Basıncını Önler
Hindistan cevizi yağı doymuş katı yağlar bakımından yüksektir. Doymuş yağlar vücudunuzdaki sağlıklı kolesterolü(HDL kolestrolü) artırmakla kalmaz aynı zamanda LDL “kötü” kolesterolü iyi kolesterollere dönüştürmeye yardımcı olur. Vücudun HDL’sini artırarak, kalp sağlığını geliştirmeye ve kalp rahatsızlığı riskini düşürmeye yardımcı olur. Hindistan cevizi yağı, yüksek trigliseridleri düşürerek kalbe de yarar.
Üriner Sistem ve Böbrek Enfeksiyonunu Tedavi eder ve Karaciğeri Korur
Hindistancevizi yağının üriner sistem enfeksiyonu ve böbrek enfeksiyonlarını temizlediği ve iyileştirdiği bilinmektedir. MCFA’lar, bakteri üzerindeki lipid kaplamayı bozarak ve onları öldürerek doğal bir antibiyotik olarak çalışırlar. Araştırmalar aynı zamanda hindistancevizi yağının karaciğeri hasardan koruduğunu da gösteriyor.
Hindistan cevizi suyu ayrıca böbrek taşlarını temizler ve iyileşme sürecini destekler.
Enflamasyonu ve Artriti Azaltır
Hindistan’da bir çalışmada, yüksek antioksidan seviyesine sahip saf hindistan cevizi yağının; iltihap ve artrit üzerinde etkili olduğu bulundu. Yeni bir başka çalışmada, sadece orta derecede ısıyla hasat edilen hindistan cevizi yağının iltihap hücrelerini bastırdığı görüldü. Yağ, hem analjezik hem de antienflamatuvar olarak çalıştı.
Hindistan cevizi yağının on üç Faydası – Kanseri Önler ve Tedaviyi Destekler
Hindistan cevizi yağı, kanserle mücadelede iki özelliğe sahiptir: birincisi, sindiriminde üretilen ketonlardan dolayı. Tümör hücreleri ketonlardaki enerjiye erişemez. Bir inanışa göre; ketojenik diyet kanserli hastaları kurtarmak için yardımcı kabul edilebilir.
İkincisi, MCFA’lar bakterilerin lipid duvarlarını sindirirken, mide kanseri riskini artırdığı bilinen helikobakterileri de öldürebilirler. Kanserin kimyasal olarak tetiklendiği çalışmalarda bile, hindistan cevizi yağının girişi/alımı kanser gelişimini engeller.
İmmün Sistemi Destekler (Antibakteriyel, Antifungal ve Antiviral)
Hindistancevizi yağı, mantar bakterisi miktarını azalttığı, bakterilerle mücadele ettiği ve virüsler için düşmanca bir çevre oluşturduğu bilinen laurik asit (monolaurin) içeriyor. Günümüzde birçok hastalık, vücuttaki kötü bakterilerin, mantarların, virüslerin ve parazitlerin aşırı büyümesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Diyetinizdeki tahılları ve şekeri, hasta olduğunuzda doğal yakıt kaynağı olarak hindistan cevizi yağı ile değiştirebilirsiniz. Şeker kötü bakterilerin gelişimini besler. Bunun yerine, bir çorba kaşığı hindistan cevizi yağı tüketmek bakterilerin gelişip çoğalmasını engelleyecektir.
Bellek ve Beyin Fonksiyonunu Artırır
Yaşlanma Nörobiyolojisi Dergisinde yayınlanan 2004 yılında yapılan bir araştırmada, araştırmacılar, hindistan cevizi yağı içerisindeki MCFA’ların hafıza problemlerini etkilediğini keşfettiler.
Tüm hastaların, bu yağ asidini aldıktan sonra hatırlama yeteneklerinde belirgin bir iyileşme vardı. MCFA’lar vücuda kolayca emilir ve insülin kullanılmadan beynin içine girilebilir. Böylece, beyin hücrelerini daha verimli bir şekilde besleyebiliyorlar.
Hindistan cevizi yağının on üç faydası – Enerji ve Dayanıklılığı Artırır
Hindistan cevizi yağının sindirimi kolaydır ve aynı zamanda uzun süre devam eden bir enerji üretir ve metabolizmanızın hızını artırır . Kaliteli bir rafine edilmemiş hindistancevizi yağı, MCFA’ların doğrudan enerjiye dönüştürülmesi için karaciğere gönderilir.
Günümüzde birçok koşucu, eğitim sırasında yakıt kaynağı olarak hindistancevizi yağı kullanıyor ve uzun mesafe için yarışıyor. Hindistancevizi yağı, çiğ bal ve chia tohumlarını birlikte karıştırarak ev yapımı bir enerji bombası üretebilirsiniz. Sadece bir çorba kaşığını egzersiz yapmadan 30 dakika önce tüketin.
Ciltteki Sorunları İyileştirir (Yanıklar, Egzama, Kepek, Dermatit ve Sedef)
Hindistan cevizi yağı yüz temizleyici, nemlendirici ve güneş kremi olarak harika, aynı zamanda birçok cilt rahatsızlığını tedavi edebilir. Hindistan cevizi yağındaki yağ asitleri içten ve dıştan enflamasyonu azaltır ve nemlendirir, bu nedenle cilt koşullarının her çeşidi için mükemmel bir çözümdür.
Cildi korur ve cildi iyileştirmek için ideal olan birçok antioksidan içerir. Buna ek olarak, antimikrobiyal özellikleri birçok deri koşuluna neden olabilecek mantar mikrobunu dengeler.
Tip 2 Diyabeti İyileştirir
Hücreler insüline cevap vermeyi reddettiğinde ve enerji için glikoz almadığında insüline dirençli sayılırlar. Pankreas daha sonra bunu telafi etmek için daha fazla insülin pompalamakta ve aşırı üretim döngüsü yaratmaktadır. İnsülin direnci, tip 2 diyabetin öncüsüdür. Hindistan cevizi yağındaki MCFA’lar, hücrelerdeki insülin reaksiyonlarını dengelemeye yardımcı olur ve sağlıklı sindirim sürecini teşvik eder. Pankreas üzerindeki zorlamayı ortadan kaldırır ve vücuda insülin direnci ve tip 2 diyabeti önleyebilen, glikoz reaksiyonlarına bağımlı olmayan tutarlı bir enerji kaynağı sağlarlar.
Kas Oluşturur ve Vücut Yağı Kaybına Yardım Eder
MCFA’lar sadece yağ yakmak için iyi değildir; ayrıca kas inşa etmek için de mükemmeldir . Hindistan Cevizinde bulunan MCFA’lar, popüler kas yapım ürünlerinde de kullanılır.
Bununla birlikte, üretilen takviyelerin büyük çoğunluğu MCFA’ların işlenmiş formlarını kullanmaktadır. Bunun yerine taze hindistancevizi yiyerek, gerçek bir yarar sağlayabilirsiniz.
Yağ Yaktırır
Yağ ve kalori yakmaya, iştahı düşürmeye yardımcı olur ve çalışmalarda göbek yağını yakmada özellikle yardımcı olduğu görülmüştür. Toxicology and Environmental Health Dergisi’nde 1985 yılında yayınlanan bir çalışmada, erkek farelerde tek bir kaprik asit enjeksiyonunun; başlangıçta hızlı, sonra kademeli olarak gıda tüketiminde azalma ve paralel vücut ağırlığı kaybı ile sonuçlandığı ortaya çıktı. Bu süreci anlamanın anahtarı; MCFA’ların çeşitli fizyolojik süreçleri kontrol altına alabilmesinin çok boyutlu yeteneğinde bulunmaktadır.
Örneğin, yukarıda bahsedilen 1985 çalışmasında, kaprik asitin; tiroid işlevinde önemli ilerlemeler gösterdiğini, kalp hızını düşürmeye yardımcı olduğunu ve vücudunuzun enerji için yağ yakmasına yardımcı olduğu keşfedildi.
Saç Bakımı Yapabilirsiniz
Kepek veya kuru saçlarınız varsa, hindistancevizi yağının bu koşulların iyileştirilmesine yardımcı olan mükemmel yağ asitleri vardır. Tamamen doğal bir saç kremi olarak sadece hindistancevizi yağı kullanabilirsiniz. Ayrıca; kepekten kurtulmak için bir çorba kaşığı hindistanotu yağını, 10 damla biberiye yağı ile karıştırılarak saç derinize 3 dakika boyunca masaj yapın. Sonra 30 dakika bekleyip yıkayın.
Demir Eksikliğine Bağlı Anemi Nedir? konu başlık yazımızı da okumak için linke tıklayabilirsiniz.