Su dendiğinde akla ilk gelen bol su içip kilo vermeyi desteklemektir ama suyun önemi bundan çok daha büyüktür. İnsan vücudunda su dengesi ve su insan sağlığı için nefes almaktan hemen sonra gelendir, çünkü aç kalıp bir süre yaşarsın ama susuz yaşayamazsın.
İnsan vücudunun ortalama %59’u sudur. Bu miktarın dengede olabilmesi için alınan suyun dengeli ölçüde olması şarttır.
Suyun hayati önemi sanırım anlatmak ile bitmez. Su olmazsa olmazımız, hayatın sürdürebilmesi için, elektrolit dengesi için, cilt sağlığı için, kilo dengesi için. Suyun yararları saymakla bitmez.
Aşırı su tüketimi vücuttan elektrolit kaybına neden olabilir ve bu uzun dönemde çeşitli rahatsızlıkları açığa çıkarabilir. Özellikle mineral kaybına bağlı rahatsızlıkların açığa çıkmaması için günde 1 adet maden suyu ile mineral dengesi sağlamaya yardımcı olacaktır.
Su alımı ve vücuttan atımı arasındaki fark bazen ödeme bazen de sıvı kaybına neden olur. Bu nedenle çok su içmeye uğraşmak yerine dengeli su içmeye odaklanmak doğru olandır. Vücut her gün ortalama idrarla 1500 ml, akciğerler yolu ile 300 ml, deri yolu ile 500 ml ve dışkı ile 200 ml su kaybeder ( yetişkinler için. Dolayısı ile hava sıcaksa daha çok terliyorsundur, buna göre su içimin yaz aylarında artış gösterecektir. Su kaybını sadece yaz ayları değil, bazen hastalıklar ya da aşırı fiziksel aktivitelerde değiştirir. Ağır spor yapan kişilerde su kaybı çok daha fazla olacaktır ve bu gibi durumlarda alınması gereken su miktarı da artar. Su olmazsa olmazımız, hayatın sürdürebilmesi için, elektrolit dengesi için, cilt sağlığı için, kilo dengesi için. Suyun yararları saymakla bitmez.
Günlük ne kadar su alacağımızı bilmeden duyduğumuz standart önerilere bağlı herkes 2 litre su içmeli gibi klişelere uymaya çalışırız. Yanlış olan herkesin aynı miktarda su içeceğini düşünmektir, evet bol su içmek doğrudur ama gerekenden fazlası da mineral kaybına neden olabileceği için aşırı tüketimi doğru olmayabilir.
İÇMENİZ GEREKEN SUYU HESAPLAYABİLİRSİNİZ!
Günlük alınması gereken su miktarı alınan kalori veya kiloya göre belirlenebilir. Alınan her 1 kalori için 1 ml su almak yeterlidir. Sağlıklı vücut geliştirme veya aktif spor yapan bir kişi bu miktarı 1,5 ml’ye kadar çıkabilir. 2500 kalorilik bir enerji ile beslenen sporcu için 2500 ml su yeterli ve alt sınır olarak görülebilir. Günlük alınan suyun yarısı içme suyu ile kalan yarısı ise yiyecek ve içeceklerle temin edilebilmektedir. Yenilen her yiyecek ile de su alınır. Bu nedenle gerekli olan su sadece içme suyundan karşılanmamaktadır. Tüm besinlerinde su içeriği vardır.
Bunun yanı sıra yaşa göre ortalama su tüketimi hesaplanabilir.
- 16-25 yaş 40 ml/kg
- 25-35 yaş 35 ml/kg
- 56-65 yaş 30 ml/kg
- > 65 yaş 25 ml/kg
30 yaşında 90 kilo sağlıklı bir kişi günde 3 litre su içebilmelidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken içilen bitki çayı gibi içeceklerinde bir nebze hesaba katılmasıdır. Çünkü aksi halde aşırı sıvı alımı oluşabilir.
4-5 fincan içilen bitki çayı gibi sıvı içecekler söz konusu ise 3 litre yerine 2 litre içmekte yeterli olacaktır.