Son günlerde adını sıklıkla duyduğumuz intermittent Fasting ‘Aralıklı Açlık’ anlamına gelmektedir. Bu diyet programında ne yediğinizden çok ne zaman yediğiniz önemlidir.
Intermittent fasting nasıl yapılır?
Intermittent Fasting birçok şekilde yapılabilir. 16 saat oruç 8 saat yemek (16/8), 20 saat oruç 4 saat yemek (20/4), 24 saat oruç 24 saat yemek (24/24) gibi birçok seçenek vardır; ama genel olarak iki tipi tercig edilmektedir. Bunlar; 5:2 ve 8 Saat Diyeti’dir.
5:2 Diyeti: Diyette haftanın 5 günü kişinin aldığı kadar kaloriyi yakması hedeflenir, kalan iki gün ise 500-600 kalori alması gerekmektedir.
8 Saat Diyeti: Bu programda ise kişinin yediği sürenin yemediği süreden az olmasını hedeflenmektedir. Belirli sürelerde kişi uzun saat aralıklarında aç kalmalıdır. Çoğunlukla tercih edilen bu yöntemde, uyanıldıktan sonra kahvaltı ile güne başlanılmaz. Mesela 07.00 de uyanın bir kişi 12.00-18.00 arasında alması gereken enerjiyi alarak yaklaşık 5 saat kadar yine aç kalır ve sonrasında uyku düzeni devreye girer. Bu programda egzersiz genellikle açlık süresi içerinde uyandıktan yaklaşık 4 saat sonra önerilebilmektedir. Fakat dikkat edilmesi gereken olması gereken kadar karbonhidrat, protein ve yeşil sebze tüketimi içeren beslenme düzendir.
Açlık Süresinde Sıvı Tüketilebilir!
İntermittent Fasting programında açlık sürelerinde kalorisiz içecekler; su, çay, sade kahve, bitki çayları serbesttir.
Peki Sağlıklı mı?
Üzerinde çalışmalar devam etse de bu diyetin; lipid yapısına ve kilo kaybına yönelik olumlamalar vardır. Bu diyet programının iştah ve irade üzerinde oldukça olumlu etkileri vardır. Bununla beraber İntermittent Fasting süresinde hızlı kilo ve yağ kaybı gözlenmektedir. Ama ne kadar sağlıklı olduğu tartışılmaktadır.
Yapılan bir takım araştırmalar da kanser, insülin seviyesi, büyüme hormonu ve enflamasyon üzerine olumlu etkileri olduğu belirtilmekte. Diğer çalışmalar da ise kan şekerine etki ettiği, kas kuvvetini azalttığı belirtilmektedir.
Nelere Dikkat Edilmeli?
Programı uygularken; kan şekerinizi hızlı yükseltmeyecek besinler tercih etmeli, protein içeriği yüksek ve kaliteli yağlar diyette yer verilmeli. Örneğin hindi göğsü, somon balığı, yulaf, avakoda gibi besinler açlık süresinde kan şekerinizi dengede tutmaya yardımcı olacaktır.
Son olarak belirtmeliyiz ki çalışmaların bir kısmı sağlıklı olduğunu belirtirken bir kısmı sağlık için sakıncalı olduğunu savunuyor. Bu yüzden mutlaka doktor onayından sonra diyetisyen kontrolü ile İntermittent Fasting diyeti uygulanmalıdır.