Narenciyelerin faydaları saymakla bitmez, tatlı, parlak renkli turunçgiller, kış günlerine güneş ışınımı getirir. Ancak narenciye sadece lezzetli ve hoş değil aynı zamanda sizin için de gayet besleyicidir. Narenciye meyve sınıfı; limon, turunç, portakal ve greyfurt, mandalina ve daha birçok melez meyveyi içerir. Bağışıklığı artırmaktan kansere karşı mücadeleye kadar bir sürü sağlık yararı vardır.
Narenciye Nedir?
Turunçgiller çiçekli ağaçlar ve çalılar üzerinde yetişir. Aynı zamanda süs bitkisi olarak da kullanılırlar. Genel olaraka Avustralya, Yeni Gine ve muhtemelen Güneydoğu Asya’da yetişirler. Günümüzde, tüm dünyada tropikal ve subtropikal iklimlerde yetiştirilmektedirler. Başlıca üretim merkezleri İspanya, Brezilya, Çin, ABD, Meksika ve Hindistan’dır. İlginçtir, narenciye meyvelerinin neredeyse üçte biri meyve suları yapmak için kullanılır. Yıl boyu her türlü narenciye çeşidini bulabilirsiniz. Kuzey Yarımküre’deki portakal ve greyfurtların en yoğun mevsimi, Aralık ayı ortasından Nisan ayına kadar uzanıyor.
Vitaminler ve Bitki Bileşikleri Açısından Zenginler
Turunçgiller, bağışıklık sistemini güçlendiren ve cildinizi pürüzsüz ve esnek tutan bir besin olan C vitamini açısından mükemmel bir kaynaktır. Aslında, yalnızca normal bir günde ihtiyacınız olan tüm C vitamini miktarına sahiptir. Turunçgil meyveleri ayrıca B vitaminleri, potasyum, fosfor, magnezyum ve bakır gibi vücudunuzun gerektiği gibi çalışması için gereken diğer vitamin ve mineralleri içerir. Buna ek olarak, antienflamatuvar ve antioksidan etkileri de dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları olan bitki bileşiklerinden zengindirler. Bu bileşikler, 60’dan fazla çeşit flavonoid, karotenoid ve uçucu yağ içerir ve çoğu narenciye meyvesinin sağlık yararlarından sorumludurlar.
Narenciyeler İyi Lif Kaynağıdır
Narenciye iyi bir lif kaynağıdır. Sadece bir fincan kesilmiş portakal 4 gram kadar lif içerir. Bundan yeterince yarar sağlamak için günlük yediğiniz her 1000 kalori için 14 gram lif tüketmeniz önerilir. ABD’de erkeklerin sadece % 4’ünün ve kadınların % 13’ünün bu miktarı aldığı tahmin edilmektedir. Lifler, sindirim sağlığının iyileştirilmesi ve kilo kaybına yardımcı olmak da dahil olmak üzere birçok sağlık faydasına sahiptir. Portakallar özellikle düşük çözünürlüklü kolesterol seviyesine yardımcı olan lif türüne sahiptir. Diğer meyve ve sebzelerle karşılaştırıldığında, narenciye içeriği, çözünür olmayan liflere oranla benzersizdir.
Narenciyelerin Kalorisi Düşüktür
Aldığınız kaloriler dikkat ediyorsanız; meyve tüketimi olarak narenciye iyi bir seçimdir. Az kalorili narenciyeler, su ve lif içerdiği için sizi doyurmaya yardım ederler.
1 küçük mandalina: 35 kaloridir.
1 orta boy portakal: 62 kaloridir.
Yarım bir orta boy pembe greyfurt: 52 kaloridir.
Yarım bir orta boy beyaz greyfurt: 39 kalori içerir.
Ayrıca bir adet limonun sıkılmış suyu 12 kalori içerir. Dahası, insanların yeme alışkanlıklarına ve ağırlıklarına bakan ve 2016’da yapılan araştırmada, 24 yıldan uzun süre narenciye tüketen kişilerde kilo kaybı yaşandığı tespit edildi.
Narenciyelerin Faydaları – Böbrek Taşları Riskini Azaltabilirler
Böbrek taşları ağrılı mineral kristallerdir. İdrarınız yoğunlaştığında veya idrarda taş oluşturan minerallerin miktarının normalden yüksek olduğunda gelişebilirler. Böbrek taşının bir türü idrardaki düşük sitrat düzeylerinden kaynaklanmaktadır. Çoğu meyve ve sebze, özellikle narenciye, idrarda bulunan sitrat seviyelerini yükselterek böbrek taşı riskini düşürür. Narenciye suları içmek veya bu meyvelerden yemek potasyum sitrat takviyeleri için doğal bir alternatif sunabilir. Son 40 yılda yeme alışkanlıklarına ilişkin verilere göre, böbrek taşları daha az narenciye yiyen insanlarda daha sık görülür.
Kansere Karşı Savaşmaya veya Kanserden Korunmaya Yardım Edebilirler
Birçok çalışma sonucu narenciyelerin kanser riskini azalttığını bulmuştur. Bir çalışmada, greyfurt yiyenler veya günde bir greyfurt suyu içen kişilerde akciğer kanseri riski daha düşük bulundu. Diğer çalışmalar, narenciyelerin özofageal, mide, göğüs ve pankreas kanserlerine karşı da koruyucu olabileceğini önermektedir. Bu meyveler, kansere karşı korunmaya yardımcı olabilecek, flavonoidler de dahil olmak üzere, bir dizi bitki bileşiği içerir. Bu flavonoidlerin bazıları antioksidanlar gibi davranır ve kanser de dahil olmak üzere bazı dejeneratif hastalıklardan sorumlu kötü genlerin ekspresyonunu bloke edebilir. Narenciye, aynı zamanda, kanserleri baskı altına alarak, yeni kanser oluşumunu engelleyerek ve kanserojen maddeleri inaktif hale getirerek kansere karşı mücadeleye yardımcı olabilir.
Kalp Sağlığını Artıran Besin Öğeleri İçerirler
Narenciyelerin faydaları arasında kalp sağlığı da bulunmaktadır. Turunçgil yemekleri kalbiniz için iyi olabilir. Nitekim, Japonya’da yapılan bir araştırmada, bu meyveleri daha yüksek miktarlarda tüketen insanlarda kalp hastalığı ve inme oranları daha düşük bulundu. Ayrıca, bir 2017 incelemesi; greyfurtların sistolik kan basıncında bir düşüş ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Turunçgil meyvelerindeki çeşitli bileşikler, kalp sağlığının belirteçlerini iyileştirebilir. Örneğin, çözünebilir lif ve flavonoidler, (HDL) iyi kolestrolü yükselterek, (kötü) LDL kolesterolü ve trigliseritleri düşürerek kolesterol seviyelerini artırabilir. Turunçgil meyvelerindeki flavonoidlerin birçoğu kalbe çeşitli şekillerde fayda sağlayan güçlü antioksidanlardır.
Narenciyelerin Faydaları – Beyninizi Koruyorlar
Turunçgil meyvelerindeki flavonoidler sinir sistemindeki hücrelerin parçalanmasından kaynaklanan Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Kısmen, bu hastalıklara iltihap neden olur. Turunçgil meyvelerinde bulunan flavonoidler, sinir sisteminin bozulmasına neden olan olay zincirine karşı korunmaya yardımcı olduğu düşünülen antienflamatuvar özelliklere sahiptir. Ayrıca araştırmalarda Hesperidin ve Apigenin adı verilenler dahil olmak üzere spesifik flavonoid türlerinin, beyin hücrelerini koruduğu ve beyin işlevini artırdığı gösterilmiştir. Yaşlı yetişkinlerde yapılan çeşitli araştırmalar da narenciye sularının beyin fonksiyonunu artırabileceğini göstermiştir.