Neden kilo alıyorum sorusunu bir çok insan kendisine sormaktadır. Fakat bu sorunun cevabını bulabilen çok fazla yoktur. Hayatımız hızlı bir şekilde akıp giderken bazen kendimizi ihmal edebiliyor; kimi zaman yediklerimizi kontrol edemez kimi zamanda spor yapamaz oluyoruz. Hatta hepsi bir yana yemek yemeye vakit dahi bulamadığımız oluyor; hal böyle olunca kilo kontrolü kaçınılmaz son oluyor. İşte bu yazımızda neden kilo alıyorum sorusunun cevaplarını ve çözüm yollarını bulacaksınız.
Peki, farkında olmadan nereler de hata yapıyoruz, hiç düşündünüz mü?
Kahvaltı alışkanlığı olamayanlarda insülin direnci riski fazla… Güzel bir güne nasıl başlayacağınız sizin elinizde. Yapılan araştırmalar kahvaltı ile güne başlamanın hem kilo vermede hem de kan değerlerini düzeltme de etkisi olduğunu göstermektedir. Kahvaltı ile başlayacağınız bir gün sizin diğer öğünlerde daha kontrollü olmanızı sağlar.
Öğün atlama… Beslenme programımız kişinin boy, kilo, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivitelerine göre değişik göstermekle beraber genellikle 3 ara 3 ana şeklin de olmalıdır. Ara öğünler kişinin ihtiyacına göre değişebilirken; ana öğünleri mutlaka yapmalıyız. Fakat yoğun geçen günler de bazen öğünlerimizi atlayabiliriz. Bu durum bizim açlık metabolizmamızı etkilemekle beraber, kilo vermeye karşı direnç gösterebilir ve yağ yakımını zorlayabilir.
Bu yüzden çantanız da her zaman ara öğünleriniz de ki ihtiyaçlarınız doğrultusunda; badem, ceviz gibi atıştırmalıklar veya 1 porsiyon meyve bulundurmaya özen gösteriniz.
Görülmeyen yağlara dikkat… Görülmeyen yağ diye nitelendirilen yağlar biraz kulağa farklı gelebilir. Bizler yağları salatalara, hamur işlerine, yemeklerimize eklediğimiz yağlar diye düşünüyor olsak; aslında bizim için yararlı olan omega 3, demir, çinko gibi minerallerini içeren ceviz, badem, fındık, fıstık, kaju gibi besinler ne kadar masum görünse de yağ grubuna girmektedir. Bu yüzden kontrolsüz bir şekilde tüketeceğimiz kuruyemişler bize yağ olarak dönüş yapmaktadır.
Diğer dikkat etmemiz gereken konu ise yemeklerin suları. Kabul ediyoruz yemeklerin en lezzetli kısmı sularıdır. Fakat en yağlı kısımlarının da sular olduğu kaçınılmazdır. Bu yüzden özellikle sebze yemeklerinde tabağınıza sularını almadan yemeye özen gösterirseniz; alacağınız yağı %25 azaltırsınız.
Hızlı yemek yemek… Yapılan araştırmalar, her hızlı yiyen 10 kişiden 9 unun şişman olduğunu söylüyor. Hızlı yemek yemek ve yeteri kadar çiğnememek, doyma sinyalinin beyine ulaşmadığı için fazla ve kontrolsüz besin tüketimine aynı zamanda sindirim sisteminde problemlere, reflüye ve hazımsızlık gibi sorunlara neden olabilmektedir.
Litvanya’da yapılan bir çalışmada, yakın zamanda tip 2 diyabet tanılı 234 hastanın ve 468 sağlıklı bireyin yemeleri ‘yavaş- herkes gibi- hızlı’ olarak sınıflandırılmıştır. Bununla beraber bireylerin yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, bel çevresi, BKI değerleri dikkate alınarak yapılan araştırmada hızlı yemek yiyen bireylerde şeker hastalığı görülme olasılığı 2 kat arttığı tespit edilmiş.
Televizyon, tv, bilgisayar, telefon karşısında yemek yemek… Ne kadar hızlı yediğimiz kadar, nasıl ortamlarda yemek yediğimiz de önemlidir. Çünkü ayakta atıştırmak veya tv, bilgisayar gibi ekranların karşısında yemek ne yediğimizi farkına varmamıza engel olmaktadır. Masa başında ve aile ile yenilen yemekler bizim öğün planlamamıza ve kontrollü beslenmemize katkı sağlamaktadır.