Neden kilo veremiyorum sorusunu bu yazımızda sizin için cevapladık. Kilo vermek için her şeyi yaptığınızı düşünüyor ancak yine de eski kotunuzun içine giremiyorsanız; bir problem var demektir. Sağlıklı gıdalar yersiniz, rejiminize sadık kalırsınız ve bol miktarda su içersiniz ancak yine de kilo vermezsiniz. Ve hiçbir sebep bulamazsınız! Yoksa var mı?
Fit bir vücut elde etmek için egzersiz ve doğru yeme içme düzeni çok önemli olsa da, kilo almanız için ekstradan pek çok neden var! Ve bunların çoğu kontrolünüzün dışında ve sinsice ilerliyor. Ama panik yapmayın!
Tiroit Bezleriniz Çalışmıyor ya da Yavaş Çalışıyor Olabilir
Boynunuzun içinde Adem elmasının üzerine oturan tiroid bezi, metabolizma da dahil olmak üzere çok çeşitli bedensel işlevleri düzenler. Ancak bazen, çeşitli nedenlerle, tiroidiniz yetersiz kalabilir ve hipotiroidizm denilen bir durum ortaya çıkabilir. Durumun birçok semptomlarından biri de kilo artışıdır. En Kötü tarafı ise, durumun sezdirmeden yavaş yavaş gelişmesidir, bu nedenle birçok insan, hastalıkları tam belirene kadar semptomlarını fark etmez. Bir tiroit sorununuz varsa ve buna bağlı kilo alıyorsanız; diyetiniz, ne kadar gayretle çalıştığınız ve sabrınızın bir önemi yoktur; kiloları vermek imkansız hale gelecektir.
Bir Endokrinologa görünmek sorunun tespiti için işe yarayacaktır.
Sağlıklı Besin Miktarlarını Ayarlayamıyor Olabilirsiniz
Porsiyonlarınızın boyutu yediklerinizin kalori içerikleri kadar önemlidir. Büyük porsiyonlar tüketiyorsanız neden kilo veremiyorum diye kendinize sorabilirsiniz. Kuruyemiş, avokado, tavuk veya sığır eti, zeytinyağı veya bitter çikolata genel görünüşte sağlıklı besinlerdir ancak bir oturuşta bir paket bitter çikolata ya da 250 gr. kuruyemiş tüketiyorsanız, bu kilo alıyorsunuz demektir. Ayrıca meyveler sağlıklı deyip de bir kerede birkaç mandalina, portakal ve muzu bir arada yerseniz, aşırı şeker yüklenmiş olursunuz. Porsiyonlamaya dikkat edin, araştırabilir veya örnek diyet listelerinden fikir alabilirsiniz.
Yeterince Su Tüketmiyor Olabilirsiniz
Bu yıl Utah Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada yemekten önce iki bardak su içmenin kilo kaybını önemli ölçüde artırdığı öğrenildi. Bu nedenle yeterli miktarda h2O kilolar üzerinde etkilidir ve belki de kilo verememenizin nedeni yeterince su içmiyor oluşunuzdur. Su bize enerji vermenin ve nemlendirmenin yanı sıra doygunluğumuzu da artırır. Vücut susuk kalıp dehidrasyon yaşadığında vücut hayati işlevleri yerine getiremeyecek ve alarma geçip su tutmaya başlayacak. Bu da daha fazla kilo artışına sebebiyet verecektir.
Stresle Başa Çıkamıyorsun
Araştırmalar antidepresan kullanan insanların kullanmayanlara oranla %20’ye kadar daha çok kilo aldığını ortaya koymuştur. Ayrıca bazı antidepresanlar daha çok açlık hissi yaratır ve yemek yeme isteği duymanıza sebep olabilir. Depresyon birçok duygu durum bozukluğunun ortak sonucudur. Kişi sorunlarıyla başa çıkamıyorsa depresyona girebilir ve kendini daha fazla yemek yerken bulabilir. Ayrıca stres vücutta yağ yakımı için gerekli hormonların işleyişini kötü etkiler ve sonuçta vücutta gereğinden fazla yağ birikmesi yaşanabilir.
Tek Bir Yere Odaklanmış Olabilirsin
Evet, kilo vermek için spor yapmak paralel destekleyici durumlardan biridir. Ancak sadece spor ve egzersizle kilo vermeye çalışmak yetersiz gelebilir. Spor salonundan çıkmıyorsanız, her sette ağırlığı veya hızı artırarak daha çok kilo vereceğinizi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz.
Düzenli egzersizin yanında doğru beslenme ilkelerine sadakatle uymanız gerektiğini de unutmayın. Önce bir tabak börek yiyip, sonra iki saat koşmanın ne size ne de kilonuza bir faydası yok esasen!
Ne Yediğinizin Farkında Olmayabilirsiniz
Kısacası ne yediğiniz sorulduğunda, genellikle sağlıklı beslendiğinizi söylüyor olabilirsiniz ama gerçekten öyle mi? Örneğin yediğiniz light bisküviler veya çok sık yemediğiniz ve kaçamak olarak gördüğünüz cipslerin kalori miktarlarını biliyor musunuz? Yediklerinizi yazın, besin günlüğü tutmakta çekinilecek veya utanılacak bir şey yoktur. Gün boyunca neler yediğinizi not alın, sonuçları gördüğünüzde ne kadar fazla yediğinize ve aldığınız kalorilerin fazlalığına inanamayacaksınız.
Uyku Düzeninizde Sıkıntı Olabilir
Kötü bir uyku düzeni de sizlere neden kilo veremiyorum sorularını sordurtabilir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin yanı sıra düzenli uyku da kilo vermek için şarttır. Yapılan çalışmalarda yetersiz uykunun; açlık hormonu olan grelin seviyesinin artmasına ve tokluk hormonu leptinin azalmasına yol açabileceği bulunmuştur. Ayrıca uykudan mahrum olduğunuzda beyniniz daha çok abur cubura yönelme eğilimi gösterir ve porsiyon kontrolü yapma konusunda yeteneğiniz azalır. İki hafta boyunca akşam 10’da uyuyup sabah 8’de uyanmak sağlığınızı geri kazandırıp kilo vermenize yardımcı olacaktır. 2 haftalık alışma sürecinden sonra bu düzene ayak uydurmanız kolaylaşır.
Yeterli Protein Tüketmiyor Olabilirsiniz
Yeterli proteinin tüketilmesi iki nedenden dolayı önemlidir: Rafine karbonhidratlardan daha yavaş sindirileceğinden, tokluk hissedersiniz ve aşırı yemekten kaçınmış olursunuz. Ayrıca yeterli protein alımı yağsız kas kütlesini korumanıza yardımcı olur. Kaslarınızı ve hücrelerinizi sağlıklı tutmak için yeterince protein tüketmiyorsanız, vücut, ihtiyaç duyduğu besin maddelerine erişmek için kasları parçalamaya başlar, bu da sıkıntı yaratır. Daha az kas kütlesi, zamanla kilo alımına neden olabilecek daha yavaş metabolizma anlamına gelir.
Markette Alışveriş Sepeti Kullanıyorsunuz
Sadece birkaç şey alma ihtiyacıyla girdiğiniz marketlerden eliniz torba torba dolu çıkabilirsiniz. Bu size gayet tanıdık geliyor değil mi? İlla marketten alışveriş yapmanız gerekiyorsa elinize sepet ya da market arabası almadan gezinin. Eğer genel bir alışveriş yapıyorsanız ise, araba yerine nispeten daha uzak olan sepeti tercih edebilirsiniz.
Çok Fazla Sağlıklı Besin Tüketiyorsunuz
Sabah, öğle ve akşam yemeklerinde porsiyonlarınızın tamamında yeterince sağlıklı gıdalarla besleniyor ve asla bu durumdan ödün vermiyorsanız, belki de yanlış yapıyorsunuz. Kişi özellikle diyet sırasında bazı yiyecekler isteyebilir ve kendine ödül vermesi gerekecektir. Tek düze besin alımı düzenli kilo veriş hızını engelleyebilir. Örneğin birkaç kaşık yer fıstığı ezmesi ve muzla kendinize güzel bir sandviç hazırlayabilirsiniz. Hem tatlı isteğinizi gidermiş olursunuz hem de sağlıklı beslenmeye devam edersiniz. Gereğinden fazla kontrollü beslenmek ve yağı kısıtlamak yağ yakımını yavaşlatır. Haftada bir kendinize kaçamaklar yaratın ve çizgiyi aşın.
Yaşlanıyorsunuz
Yaşlandıkça kas kütlesi kaybetmeye başlarsınız, salgılanan hormonlarınız azalır veya üretimi durabilir. Bu da metabolizmanızın yavaşlaması anlamına gelir. Yaptığınız onca egzersize rağmen özellikle genç olduğunuz zamanlardaki kadar kilo veremeyebilirsiniz. Yapmanız gereken metabolizma hızını dengede tutmak ve kas dokusunu korumaya yönelik egzersizlere yönelmektir.
Ayrıca dilerseniz Obezite ve Sağlık Sorunları hakkında da bilgi alabilirsiniz.