Güllaç, mısır nişastasının suyla karıştırılıp ardından tavada pişirilmesiyle oluşan yufkaların; süt, şeker, ceviz, fındık veya fıstıkla birleşmesiyle elde edilen tatlıdır. Bu geleneksel tatlımız Osmanlı dönemlerine dayanması Ramazan aylarımızın vazgeçilmesi olmuştur. Her yıl Ramazan aylarında Güllaç tatlısı neredeyse tüm evlerde iftarların vazgeçilmez tatlısı olmuştur, hem maliyeti az hem de faydalı bir tatlı olarak tercih edilmektedir. Bu kadar eski olan kültürümüzün neden özellikle ramazanda tercih edildiğini düşündünüz mü?
Önceki yazımızda ramazan ayında uzun süreli açlığın vücudumuza etkilerinden bahsetmiştik. Bu yüzden iftar sonrası yiyeceğiniz tatlının, sindirimi kolay ve kan şekerini dengede tutan hafif tatlı olmalıdır. Bu özelliklere sahip olan güllaç tatlısı genellikle iftarda fazla yemek yenmesinden sonra hafif bir tatlı olarak dengeyi sağlamaya yardımcı olur.
Güllacın tercih edilmesi için 4 neden?
- İçerdiği süt ile proteinden yüksek olan güllaç, B vitamini ve kalsiyum;
- Badem, ceviz, fıstık veya fındık ile de demir, fosfor, potasyum gibi mineraller ve Omega 3 yağlarından barındırmaktadır.
- Zayıflama diyetlerinde hastanın fiziksel aktivitesi, yaşı, kilosu, cinsiyeti ve alması gereken kaloriye göre haftada 2 kez sütlü tatlı verilmektedir. Güllaçlar diğer şerbetli tatlılara göre yağ ve şeker oranı düşük olduğu için tercih edilebilirliği yüksektir.
- Güllaç tatlısı, nişasta ile karbonhidrat, süt ile protein, ceviz gibi yağlı tohumlar ile yağ içerdiği için kompleks olan tatlı kan şekerinde hızlı dalgalanmaları engellemektedir.
O zaman kalorisi düşük bir güllacı denemeye ne dersiniz?
Malzemeler: (4 kişilik)
2 yaprak güllaç
2 su bardağı yarım yağlı süt
5 yemek kaşığı bal
5 adet dövülmüş ceviz
Kaynayan sütümüzü ocaktan aldıktan sonra balımızı ekleyelim. İkiye bölüp, kırdığınız güllaç yapraklarını küçük bir cam kaba koyalım. Üzerine sütümüzün yarısı dökerek cevizi serpelim. Daha sonra kalan güllacın yaprağını da cam bir kaba koyarak üzerine kalan sütü ekleyelim.
- Güllacımızın 1 porsiyonu yaklaşık 220 kaloridir. Dikkat etmeniz gereken; porsiyon kontrolü yaparak yemekten 1,5-2 saat sonra yemektir.
- Güllacı eğer tatlandırıcı/ bal ve yarım yağlı süt ile hazırlarsanız alacağınız kalori yaklaşık %25 daha az olacaktır.