Ramazanda beslenme önerileri hususlarına dikkat etmek saymış olduğumuz bu rahatsızlıklardan korunabilmek açısından büyük önem taşımaktadır. Oruç tutmak, insan vücudu için sağlıklı bir arınma şeklidir. Fakat bu arınmayı açlık süresinden dolayı sağlımızı etkilemeyecek, kas kaybına, migrene, hipoglisemi gibi rahatsızlıklara neden olmayacak şekilde sürdürmeliyiz. Bu süreç, öğün sayısında ki azalma nedeniyle metabolizmamızda yavaşlama dolayısıyla kilo kontrolü üzerine olumsuz etki yaratabilir.
Bu sorunlarla karşılaşmamak için;
Ramazanda beslenme önerilerinden bir diğeri de; Sahuru asla atlamamalı ve açlığımızı kontrol edebilecek doğru besinler tercih etmeliyiz… Sahur yapmak gün içerisin de ki açlığı kontrol ederek; daha motive olmamızı ve gündelik hayatınıza daha kolay devam etmenizi sağlar. Bu süreçte seçeceğiniz besinlerin içeriğine, gün içerisinde tükettiğiniz sıvı miktarına dikkat etmelisiniz.
- Sahurda, 1 yumurta tüketmeye çalışın… Yumurta, örnek protein olup doymamışlar yağlar, A,D,E vitaminleri, tiamin, niasin, riboflavin, demir, çinko, folik asit ve fosfor açısından ihtiyaçlarımızı karşılarken, daha uzun süre tok kalmanıza yardım eder.
- Sindirimi hızlı olan; basit karbonhidratlar, şekerli ve beyaz undan yapılan besinlerden kaçınmalıyız. Tam buğday ürünleri, sert kabuklu yemişler, posalı besinler, proteinden zengin besinler (yumurta, peynir, süt, yoğurt vb…) daha yavaş sindirilerek uzun süre tok kalmamıza yardımcı olabilecektir.
- Çeşitlilik sağlayın… Sahurda zaman zaman yulaf- süt karışımı, haşlanmış yumurta yerine sebzeli omlet, menemen, az yağlı yapılmış zeytinyağlı yemekler, çorba gibi seçenekler deneyebilirsiniz.
- Ne kadar su içtiğinize dikkat edin… Ramazanda beslenme önerileri arasında en önemli olanlardan birisi de yeteri kadar su içilmesidir. Vücuttaki sıvı miktarının yaklaşık % 20’sinin azalması durumunda yaşamsal riskler gelişebilir. Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ter, solunum, idrar ile sıvı kaybı artmaktadır. Bu kaybı, iftar ve sahur arasında yudum yudum olacak şekilde en az 8-10 bardak su içerek önlemeliyiz.
- İftarda ağır besinlerden kaçının… Uzun süren açlık sonrasında iftarınızda enerji yükü fazla besinler tüketirken onları harcayacağınız sürenin kısıtlı olduğunu unutmayınız. Bu yüzden yağ oranı yüksek besinler, kremalı çorbalar, şerbetli tatlılar, her gün yenilen pideleri sınırlamalısınız.
- Sıvı besinler tüketin… Gün boyu susuz kalan vücudunuzun elektrolit kaybını mutlaka önlemelisiniz
- Ramazanda beslenme önerileri arasın kafeinli, asitli ve şerbetli içeceklerden uzak durulması gerektiğini de ekleyebiliriz. Asitli, kafeinli, şerbetli içeceklere dikkat… Bu içecekler mide salgısını artırırken; çay, kahve gibi içecekler diüretik etkisinden elektrolit kaybına sebep olmaktadır.
- Sahurda veya iftarda son öğününüze bitki çayı ekleyin… Yeşil çay, papatya, adaçayı gibi bitki çayları sizi sakinleştirir ve kaliteli uyumanızı sağlarken; ağız içi tükürük salgısını azaltarak koku oluşumunu engelleyebilir.