Kinoa son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz ve oldukça popüler bir hale gelen bir besin maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişen teknoloji, medya ve hızlı yaşam ile çoğu zaman hayatımıza farklı besinler girerek, beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmektedir. Farklı türdeki ve farklı besin değerlerindeki bir çok ürün bazı dönemlerde ya da kalıcı olarak beslenme alışkanlıklarımız arasına girmektedir.
Kinoa, tarihçesi oldukça eskilere dayanan bir tohum çeşitidir ve sahip olduğu vitaminler, lifler, sağlıklı yağlar gibi özellikleri açısında oldukça zengindir.
- Kinoa tohumunda; yaklaşık % 60 karbonhidrat, % 5 yağ ve % 4 lif bulunmaktadır.
- Esansiyel doymamış yağ asitlerince zengin olup; kolesterol içermemektedir. Kolestrol sorunu yaşayanlar rahatlıkla kinoa tüketebilirler.
- Kinoa, lizin dâhil birçok elzem aminoasitleri; ayrıca metiyonin ile sistein içermektedir.
- Sağlıklı bir kas yapısı için tüketmemiz gereken proteinler açısından da kino oldukça zengin bir besindir. FAO tarafından yapılan çalışma ve derlemeler, protein içeriğinin ve kalitesinin diğer tahıllara göre daha yüksek olduğunu söylemektedir.
- Kinoa aynı zamanda da sahip olduğu vitaminler açısından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır. E ve B vitaminleri ile tiamin, folik asit, riboflavin içermektedir.
Çölyak Hastaları,Vegan ve Vejetaryanlar için Uygun Bir Besindir
- Kinoanın içerisinde çölyak hastaları için sakıncalı olan gluten maddesi bulunmamaktadır bu sayede gluten içermediğinden çölyak hastaları için hazırlanan gluten free (glutensiz) diyetlerde gönül rahatlığı ile tüketilebilinir.
- Bir yaşam tarzı olan veganlık, tüm hayvansal gıdalardan arınılmış bir beslenme tarzıdır. Veganlıkta, bazı zamanlarda ortaya çıkan protein açığı ve demir (Fe) eksikliği gibi problemlerde; tüketeceğiniz kinoa ile dengeyi sağlayabilirsiniz. Belirtmeliyiz ki ortalama 7 yemek kaşığı kinoada ki protein 1 adet yumurtanın protein miktarına eşdeğerdir.
Kinoa ile Hastalıklara Önlem Alın!
Günümüzün hastalığı olan kanser de; tıbbı tedavi ve psikolojik destek kadar, beslenme şeklide önemlidir. Bu konuda yapılan araştırmalar; kinoa bitksinin ve tohumunun içinde bulunan süperoksit dismutaz enzimin anti agging etki gösterdiği; böylece doku yenilenmesini sağlayarak, kanser hastalığını önlemeye destek olduğu belirtilmiştir.
Bununla beraber bilimsel çalışmalar LDL, kardiyovasküler ve immün sistem gibi hastalıkları da önleyebildiğini göstermiştir.
Kilo Verme ve Kabızlığa Yardımcı
Regl dönemi öncesi, kadınların sıklıkla karşılaştığı vücutta su tutma ve şişkinlik diye adlandırdığımız ödem, Magnezyum(Mg) eksikliğine bağlı gelişebilir. Ara öğünlerinize ekleyeceğiniz 1 kutu probiyotik yoğurt ile 2 yemek kaşığı haşlanmış kinoa tokluk hissi sağlamakla beraber; bağırsak hareketlerinizi düzenleyebilir. Düzenli tüketilen bu karışım şişkinlik, kabızlık, ödem gibi problemleri önlemeye yardımcı olarak ve sağladığı tokluk hissi ile zayıflamanıza yardımcı olabilir.
Öyleyse yazımızı, kinoalı bir salata ile sonlandırabiliriz.
KİNOA SALATASI ( 2 porsiyon )
- 1 çay bardağı haşlanmış maş fasulyesi
- 1 çay bardağı haşlanmış kinoa
- 4 yemek kaşığı nar
- 1 büyük boy domates
- 6-7 yaprak çiğ ıspanak
- ½ demet maydanoz
Sos için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı nar ekşi
- Limon,tuz
Maydonozları, ıspanakları ve domatesleri ince ince doğrayarak; maş fasulyesi, kinoa ve narı ekleyin. Diğer tarafta ezilmiş sarımsak ile hazırladığınız sosu salatanıza ekleyerek karıştırınız. Afiyet olsun.
Not: Kinoayı suyunu çektirerek haşlamanızı öneririm.