Yüksek protein içeren gıdalar ile beslenmek çok önemlidir, bunun sebebi ise organlarınız, dokularınız, kaslarınız ve hormonlarınızın hepsinin proteinlerden yapılmış olmasıdır.
Gıdalardaki protein vücudun her yerinde gelişip büyümek ve düzgün bir şekilde çalışmak için kullanılır. Protein gıdalarını tüketmekten başka bir şeyin önemli olmadığı ve proteinlerin hemen hemen her vücut işlevine dahil olması nedeniyle, her gün protein içeriği yüksek gıdalar tüketmek, vücut üzerinde büyük hasara yol açabilen protein eksikliğini önlemek için çok önemlidir.
Araştırmalar, yüksek proteinli bir beslenme alışkanlığının bir takım sağlık yararları bulunduğunu gösteriyor. Kilo vermenize ve kilo almamanıza yardımcı olur aynı zamanda kan şekeri seviyenizi dengelemek, öğrenme ve konsantrasyon becerinizi artırmak, ufak hafıza kayıplarını azaltmak, enerji seviyenizi artırmak, kaslarınızı ve kemiklerinizi desteklemek ve en önemlisi emilimi desteklemek için de çalışır.
Birçok kişi düşük kalorili diyetleri denemekle hata eder. Yüksek proteinli bir diyette, yedikten sonra tamamen doymuş hissedeceksiniz; yeme isteği ve açlık hissine yol açan kan şekeri yükselmeleri ve alçalmaları ile uğraşmak zorunda kalmayacaksınız. Yüksek proteinli bir diyette kaç gıdayı bir arada yiyebileceğinizi görmek sizi şaşırtacaktır. Bazen enerji için vejetaryen veya vegan diyetinde olan insanlar bile, yüksek protein içeren hayvansal olmayan farklı besin öğelerini tercih edebilir.
Metabolizmamızı, enerjimizi ve kan şekeri seviyelerini dengede tutmak için her gün bol miktarda protein yemeliyiz. Yeterince protein tüketebilirsiniz, ancak doğru türde mi? Sağlığa ilişkin en iyi protein gıdalarından bazılarına bir göz atalım.
1.Doğal Beslenen Sığır Eti
Çimle beslenen sığır, bulabileceğiniz en iyi yüksek proteinli gıdalardan biridir. Önerilen günlük protein değerinin hemen hemen %50’sini tedarik etmekle kalmaz, aynı zamanda A ve E vitaminlerinden zengin bir antioksidan kaynağıdır. Doğal beslenen sığır yemenin, protein ve sağlıklı yağ içeriği nedeniyle kalp rahatsızlığı riskini azalttığı ve kan şekeri düzeylerini dengelediği gösterildi.
2.Organik Tavuk
Yüksek protein içeren gıdalar arasında tavuk yer almaktadır. Bir tavuk göğsü, protein için önerilen günlük değerinizin %30’unu aşıyor ve sağlıklı öğle ve akşam yemek tariflerine kolayca eklenebilecek mükemmel bir yüksek proteinli gıda seçeneği haline geliyor. Tavuk aynı zamanda kardiyovasküler hastalık riskinizi düşürmek, şeker hastalığını tedavi etmek, beyninizin sağlığını desteklemek ve LDL kolesterol seviyelerini düşürmek için önemli olan niasin ve vitamin B6 gibi bir B vitamini kaynağıdır. Tavukların hiçbir pestisit olmadan yetiştirilen organik besinlerle beslenen ve antibiyotik kullanılmadan büyütüldüğünden emin olmalısınız. Organik tavuk sağlıklıdır, diğerleri değil.
3.Kemik Suyu
Kemikten hazırlanan protein tozu, bağırsak bütünlüğünü ve detoksifikasyonunu destekleyen güçlü amino asitler ve protein ile doludur. Potasyum, kalsiyum, selenyum ve magnezyum da dahil olmak üzere faydalı mineraller içerir. Bu protein tozunun sadece bir porsiyonuyla birlikte; eklem sağlığını iyileştirme, selüliti azaltma, bağışıklık sisteminizi artırma ve sızdıran bağırsak tedavisi gibi iyileştirici faydalarını göreceksiniz.
4.Mercimek
Mercimek yemek, vejetaryenlerin diyetlerinde yeterince protein elde etmeleri için mükemmel bir yoldur. Bir fincan mercimek; protein, lif, folat, manganez, demir, fosfor, potasyum ve B vitaminleri de dahil olmak üzere birçok besin öğesini tek başına karşılar. Mercimekteki protein, kardiyovasküler sağlığın güçlenmesine, sindirime, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine, vücudun alkalize edilmesine ve pH seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.
5.Yabani Somon veya Diğer Yabani Balıklar
Yüksek protein içeren gıdalar arasında yer alan bir diğer önemli besin maddesi somondur. Yabani somon; protein, omega-3 yağ asitleri bakımından yüksek olduğu için etrafınızdaki en sağlıklı gıdalardan biridir; vitaminler ve mineraller içerir. B3 vitamini(3 gramlık bir parçadan günlük alınması gereken değerinin yüzde 100’ünün üzerinde), D vitamini, selenyum, B3, B6 ve B5 vitaminleri ve potasyum kaynağıdır. Sık sık somon tüketmenin; beyin, kemik, kalp, gözler, cilt ve hücreler de dahil olmak üzere tüm vücudunuzun sağlığını geliştireceği kanıtlanmıştır.
6.Siyah Fasulye ve Fasulye Çeşitleri
Siyah fasulye, vejetaryen veya vegan diyetini uygulayan insanlar tarafından tüketilebilen, yüksek protein içerikli bir besindir. Siyah fasulye hem protein hem de lifin mükemmel bir kaynağıdır. Yedikten sonra tok ve doymuş hissetmenize yardımcı olurken aynı zamanda kan şekeri seviyenizi kontrol eder, böylece kan şekeri dalgalanmaları yaşamazsınız. Siyah fasülyede bulunan protein ve lif ikilisi aynı zamanda vücudun besin maddelerini emmesine ve asitleri kan dolaşımına salmasına yardımcı olur ve bu da enerjik hissetmenizi sağlar ve sindirim sisteminizi temizlemenize yardımcı olur
7.Yumurtalar
Yumurtaların tam bir amino asit profiline sahip olduğunu biliyor muydunuz? Yumurta, yiyeceğimizden almamız gereken temel amino asitlerin dokuzunu içermektedir. Kalp sağlığınızı artırmak, kilo vermeye yardımcı olmak, metabolik sendromu önlemek ve cilt sağlığını geliştirmek için diyetinize yumurta ekleyin. Yumurtalar protein emilimini artırmaya yardımcı olan biyotin açısından da zengindir. B6 vitamini aynı zamanda, enzimlerin proteini parçalamasına ve parçalanmış amino asitleri kana taşmasına yardımcı olduğu için protein emiliminde önemli bir rol oynar.
8.Yoğurt veya Kefir
Yoğurt ve kefir; protein, yağlar, karbonhidratlar, vitaminler ve minerallerin dengeli kaynaklarıdır ve bağırsaklarınızdaki mikroflorayı iyileştiren, böylelikle sindiriminizi ve besleyicilerin emilimini sağlayan faydalı probiyotiklerle doludurlar. Bu yüksek proteinli gıdayı diyetinize eklemek, bağışıklık sisteminizi artırabilir, kilo kaybını destekleyebilir ve ruh halinizi düzenleyebilir. Probiyotik yoğurt bir süper gıda olarak kabul edilir. İnek yoğurduyla birlikte keçi veya koyun sütü ile yapılan yoğurtları da tüketebilirsiniz.
9.Badem ve Benzeri Yemişler
Badem; protein, antioksidanlar, doymamış yağ asitleri ve lif içeren sağlıklı bir atıştırmalıktır. Bademler; riboflavin ve magnezyum gibi mineraller gibi vitaminleri de içerdiğinden kardiyovasküler hastalıklardan korumaya, iltihaplanmayı azaltmaya, bilişsel işlevleri desteklemeye, cildinizin sağlığını iyileştirmeye ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olur. Bir avuç badem yemek hoşunuza gitmiyorsa, fındık veya başka bir yüksek protein içeren kuruyemiş seçeneğiniz olabilir. Ayrıca popülerleşmeye başlayan yer fıstığı ezmesini almanız da önerilebilir.
Ayrıca dilerseniz D vitamini ve faydaları hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz.