Gece acıkmaları alışkanlık mı yoksa problem mi? Eminim birçoğumuz akşam yemeğinden sonra bir şeyler atıştırma gereği duyuyoruz. Bütün günü sağlıklı ve dengeli beslenerek bitirecekken, neden gece acıkmaları yüzünden gece sağlıksız atıştırmalıklarla günü mahvedelim ki?
Halk arasında akşam yemeğinden sonra su dışında başka bir besin alımının doğru olmadığı ve kilo aldırdığı yaygındır. Bakalım bu teori ne kadar doğru? Akşam yemeğimizi 20:00 gibi yiyoruz ve 23:00-00:00 gibi uyuyoruz, bu durumda akşam yemeğinden sonra bir şeyler yeme ihtiyacımız olmuyor ve doğru değildir. Fakat akşam yemeğimizi 17:00-18:00 gibi yiyoruz, 22.00 den sonra uyuyacağız bu durumda gece ara öğünü yapabilir ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketebiliriz. Her zaman belirttiğimiz ve yukarıda açıkladığım gibi diyet kişiye özeldir.
Akşam yemeğinden sonra ara öğün hatta ara öğünler yapmak kişisel dürtü olduğu kadar aile geleneğidir de. Yaşadığımız ülkede birçok evde akşam yemeğinden sonra çay demlenir. Günün yorgunluğuna iyi gelecek mis gibi bir çaya kim hayır diyebilir ki? Hatta çayın yanında mutlaka kek, bisküvi, tatlı, kuruyemişler ve sonrasında meyve tüketilir. Toplumumuzda yer edinmiş bu tür alışkanlıklar da aslında gece acıkmaları oluşmasına sebep olabiliyor. Çünkü vücudumuz buna alışıyor ve gece acıkmaları sorunumuz başlıyor bu sorunun sonucunda bazı hastalıklar hatta obezite ortaya çıkabiliyor.
Gece acıkmalarının ardındaki nedenleri bilin!
Günün ilk öğünü olan sabah kahvaltısını iş yoğunluğundan, geç uyanmaktan ve başka sebeplerden ertelemiş ya da kahvaltı alışkanlığı edinmemişsek, gece acıkmaları yaşayabiliriz. Günün yoğunluğundan öğünleri atlama ve sağlıksız yemeklerle veya atıştırmalıklarla geçiştirme, vücudumuzun ihtiyacı olan kalori ve proteinden yetersiz beslenme de en önemli nedenler arasındadır.
Belirli zamanlarda ya da aniden bedenimizde hormonal değişiklikler ve durumlar yaşayabiliyoruz, bu sebeple daha fazla besin tüketebiliriz ya da sağlıksız besinlere yönelebiliriz. Bu da gece acıkmaya yada acıkmadan duygusal olarak bir şeyler yemeye yönelebiliriz. Gece acıkmalarının en önemli nedeni ise, gün içerisinde uzun süre aç kalmaktır.
Gece acıkmaları aşırı kilo alımıyla da ilişkilidir. Çünkü açlık durumunda yağlı, işlenmiş, şekerli ve sağlıksız besinleri miktarlarına dikkat etmeden tüketmiş olabiliriz.
Gece acıkmalarını nasıl engelleyebiliriz?
- Diyetisyen kontrolünde size özgü bir beslenme planı uygulayın
- Her öğünde proteinden yeterli beslenin
- Öğün sayısına, vaktine ve içeriğine dikkat edin
- Vücudunuzun ihtiyacı olan kalori alımını sağlayın
- Besin tüketim kaydı tutun
- Evinizde abur cubur bulundurmamaya dikkat edin böylece sağlıksız yiyecekler
- tüketmemiş olursunuz.
Gece acıkmalarını engellemek için yapılması gereken bazı önerilerden bahsedelim. Öncelikle gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenmiş olmalıyız. Akşam yemeğinde protein ve lif bakımından dengeli bir öğün yapmalıyız. Akşam yemeğinin saatini öne çekip sonrasında ara öğün yapacağımız bir vakit ayırmalıyız. Bu ara öğünde meyve, yağlı tohumlar (fındık, badem, ceviz, kaju..), süt ve yoğurt gibi besinleri miktarlarına dikkat ederek tüketebiliriz. En önemlisi de uyku saatinin çok geç olmaması ve ana-ara öğün saatini buna göre ayarlamak.
Gece acıkmalarını engelleyemediğimiz durumlarda sağlıksız, yüksek yağ ve karbonhidrat içeren atıştırmalıklara meyil vermeden nasıl beslenebiliriz?
- az yağlı süt ve yoğurt
- meyveli yoğurt
- yağlı tohumlar
- salatalık, havuç gibi kalorisi düşük besinler
- taze meyveler
- yulaf, arpa gibi tahıllar süt ya da yoğurt ile birleştirilebilir
- kuru meyveler
- bitki çayları
Gece acıkmalarında bu besinleri porsiyonlarına dikkat ederek tüketebiliriz. Çok açlık hissediyorken hiçbir şey tüketmemek için direnip aç olarak uyumaya çalışmayın. Uyku problemi yaşayabilirsiniz. Yeterli protein alımı ile birlikte vücudumuza aldığımız amino asit olan triptofan, vücudun seratonin ve melatonin hormonlarının üretimini destekleyerek kaliteli uykuya yardımcı oluyor. Triptofan içeriği yüksek besinlerin, uyku kalitesini iyileştirdiğini gösteren araştırmalar da mevcuttur. Kan şekerinin dengesiz bir şekilde alçalıp yükselmesi de bir sağlık sorunudur. Vücudumuz mükemmel bir denge içerisinde çalışıyorken, beslenmemizdeki eksiklikler veya yanlışlar kötü bir gün geçirmemize, vücudumuzda olabilecek aksaklıklara ya da sağlık sorunlarına yol açabiliyor.