Meyve Kilo Aldırır Mı?
Meyve; vitamin, mineral, lif ve antioksidan bakımından zengin besinlerdendir. Meyve içerdiği vitamin çeşitleri ve miktarları açısından farklı besin öğelerine ve çeşitli yararlara sahiptir. Meyve, lif ve su içeriği zengin bir besin olduğu için taze meyve yemek ve sindirmek, eklenti şekerli yiyeceklere göre daha yavaş gerçekleşir ve eklenti şeker içeren bir besine göre (kek, pasta, çikolata) kan şekerini daha yavaş yükseltir. Aynı zamanda bağırsakların sağlıklı çalışması için meyve tüketimi oldukça önemlidir.
Meyveler meyve şekeri denilen fruktozu içerir. Fruktoz ise meyvelerde, pekmez ve balda bulunmaktadır. Fruktozun fazlası yapısal farklılığından dolayı, ana olarak karaciğerde depolanır ve hareketsiz bir yaşam tarzıyla birleştiğinde karaciğer yağlanmasını ortaya çıkar. Bu da sonrasında insülin direnci, ve daha sonrasında metabolik hastalıkları peşinden getirebilmektedir. Meyve tüketirken kişinin günlük alması gereken enerji ihtiyacı, yaşı, cinsiyeti ve sağlık durumu göz önünde bulundurularak porsiyon miktarı belirlenmelidir. Dünya Sağlık Örgütü, herkesin günlük olarak en az 5 porsiyon sebze ve meyve (günde minimum 400 gram) tüketmesini önermektedir. Kişide alerji gibi spesifik bir sağlık sorunu olmadığı sürece ya da diyabet, insülin direnci gibi bir sağlık sorunu olmadığı sürece taze meyvelerden kesinlikle korkulmamalıdır.
Meyvelerin çoğunlukla suyunu sıkmak yerine yemek tercih edilmelidir. Bir oturuşta 4-5 adet portakal yemezken 1 bardak portakal suyu içildiğinde 4-5 portakal tüketmiş olunur. Buna ek olarak posası dışarıda kaldığı için meyvenin lifinden de faydalanılmaz. Aynı zamanda çiğnemek gibi sindirimi yavaşlatan bir eylem ortadan kalkmış olur.
Kilo almanın temel mantığı alınan kalorinin harcanandan fazla olmasıdır. Bu durumda direkt meyveyi suçlamak doğru bir yaklaşım değildir.
Böğürtlen meyvesinin faydaları yazımızı okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.