Yemeklerimizi ve diyetlerimizi renklendiren Hint Safranı olarak da bilinen zerdeçal; köri baharatının temelini oluşturmaktadır. Bu mucizevî baharatın tarihi 1937 li yıllara kadar uzanmakta olup; Asya’da ve geleneksel Hint tıbbında 80 yıldan fazla bir geçmişe sahip olduğunu biliyor muydunuz?
1.Hafızayı güçlendiriyor
Aktif bileşenleri barındıran ve köklerinden elde edilen sarı-turuncu pigment özelliğindeki madde; bitkinin biyolojik aktif bileşeni olan kurkumindir. Tayvan’da yapılan bir araştırma, bu besinin kahvaltılara eklenmesi bilişsel becerileri riskli olan kişilerin hafızasını güçlendirdiğini göstermekte.
2.Kanserden korkmayın!
Bu faydalı besinin etkileriyle ilgili yapılan bir araştırma, kolon kanseri hastalara ameliyattan önce verilen zerdeçalın, kilo kaybını azalttığı gösterilmiştir. Prostat kanserli hastalarda ise ameliyat sonrası yapılan bir diğer çalışmada ise; diyetlerinde yeşil çay, nar, brokoli ve zerdeçaldan oluşan bir karışım verildiğinde tedaviden sonraki 6 aylık dönemde PSA (Prostat Spesifik Antijen) artış oranı % 63.8 daha az olduğu belirlenmiştir.
3.İnsülin ve diyabette etkili
İnsülin direnci; gizli şeker olarak bilinen prediyabet, doktor ve ilaç kontrolünde olması gereken rahatsızlıktır. Besin- ilaç etkileşimini dikkate alarak, beslenmenize ekleyeceğiniz zerdeçal ile rahatsızlığınızı kontrol altına almak mümkün olabilir.
Yapılan 9 aylık bir çalışmada diyabetli yetişkinlerin günlük 750 mg kurkumin aldıklarında diyabetin kontrol altına alındığı görülmüştür.
4.Damar tıkanıklığını önlüyor
Metabolizmayı hızlandırarak yağ kaybına katkı sağlarken antioksidan, iltihap önleyici, hipoglisemik ve lipit düşürücü etkileri ile damar tıkanıklığı riskini azalttığı belirtilmektedir.
5.Karabiber ve zerdeçal aşkı
Yapılan çalışmalar, zerdeçal ve karabiberin beraber tüketilmesinde biyo yararlılığını artırdığını söylemektedir. Yemeklerinize ekleyeceğiniz zerdeçal ve karabiberi ile biyo yararlılığını ve emilimini arttırabilirsiniz.
Ayrıca dilerseniz chia tohumu nedir? konu başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.