Ketojenik diyet, yüksek yağlı, yeterli proteinli, düşük karbonhidratlı bir diyet türüdür. Amaç, karbonhidrattan çok, protein ve yağdan daha fazla beslenmektir.
Vücut şeker deposundan tüketerek çalışır, bu nedenle enerji için protein ve yağ parçalanmaya başlar ve bu ketozise (kilo vermeye) neden olur.
Ketojenik Diyet Kilo Kaybına Yardımcı Olur
Yağları enerjiye dönüştürmek için gereken enerji karbonhidratları enerjiye dönüştürmek için harcanan çabadan daha fazladır. Bu nedenle ketojenik diyet kilo vermenin hızlandırılmasına yardımcı olabilir. Ve diyet protein açısından yüksek olduğundan, diğer diyetler gibi sizi aç bırakmaz. 13 farklı kontrollü araştırmanın sonucunda ketojenik beslenme belirgin kilo kaybına sebep oldu.
Akneleri Azaltır
Akne oluşumu için bir takım farklı nedenler vardır ve bunlardan birisi de; diyet ve kan şekeri ile ilişkili olabilir. İşlenmiş ve rafine edilmiş karbonhidratlardan yüksek bir beslenme alışkanlığı, bağırsak bakterilerini değiştirebilir ve her ikisi de cilt sağlığı üzerinde etkili olabilecek daha dramatik kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir. Bu nedenle, karbonhidrat alımını azaltarak ketojenik diyetin bazı akne vakalarını azaltabileceği sonucuna varmak bir sürpriz değildir.
Kanser Riskini Azaltmaya Yardımcı Olabilir
Ketojenik diyetler, bazı kanserleri önlemeye ve hatta iyileştirmeye nasıl yardımcı olabileceği konusunda yakın zamanda araştırılmıştır. Bir çalışmada, ketojenik diyetin kanserli insanlarda kemoterapi ve radyasyona tamamlayıcı bir tedavi olabileceği bulundu. Bunun nedeni, normal hücrelere kıyasla kanser hücrelerinde daha fazla oksidatif stres oluşturacağı gerçeğidir. Diğer teoriler, ketojenik diyetin yüksek kan şekerini düşürdüğünden, bazı kanserler ile ilişkili olabilen insülin komplikasyonlarını azaltabileceğini ileri sürmektedir.
Ketojenik Diyet Kalp Sağlığını İyileştirir
Ketojenik beslenme düzeni sağlıklı şekilde takip edildiğinde; kolesterolü düşürerek kalp sağlığını iyileştirebileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Bir çalışma, HDL (“iyi”) kolesterol düzeylerinin ketojenik beslenenlerde anlamlı olarak arttığını bulmuştur. LDL (“kötü”) kolesterolü ise önemli ölçüde düşürür.
Beynin İşleyişini Koruyabilir
Bazı çalışmalar, ketojenik beslenmenin nöroprotektif faydalar sunduğunu ileri sürmektedir. Bunlar, Parkinson, Alzheimer ve hatta bazı uyku bozuklukları gibi durumların tedavisinde veya önlenmesinde yardımcı olabilir. Bir çalışmada ise, ketojenik bir diyetin ardından çocukların uyanıklık ve bilişsel işlevsellik geliştirdiği gözlemlenmiştir.
Ketojenik Diyet Epilepsi Nöbetlerini Azaltabilir
Yağ, protein ve karbonhidrat kombinasyonunda yapılan değişikliğin, vücudun enerjiyi kullanma yolunu değiştirdiği ve kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Ketojeni diyetin doğal sonucu olarak kanda keton cisimleri çoğalır. Keton artmasının, epilepsi hastalarında nöbetlerde azalmaya neden olabildiği ortaya çıkmıştır.
Polikistik Over Sendromu’na Sahip Kadınlarda Sağlığı Düzeltebilir
Polikistik over sendromu (PCOS), yumurtalıklarda büyümüş kistlerle sonuçlanan bir endokrin bozukluktur. Yüksek karbonhidratlı bir diyet PCOS’lu olanları olumsuz etkileyebilir. Ketojenik diyet ve PCOS üzerine çok fazla klinik çalışma yapılmamıştır ancak 24 haftalık bir süre zarfında 5 kadını kapsayan bir pilot çalışma, ketojenik diyetin:
- Artan kilo kaybı
- Destekli hormon dengesi
- İyileşmiş lüteinizan hormon (LH) / follikül uyarıcı hormon (FSH) oranları
- İyileştirilmiş açlık insülin seviyeleri
Gibi iyileşmelere sebep olduğu sonucuna varmıştır.
Ketojenik Beslenmenin Riskleri ve Komplikasyonları
Ketogenik diyet, hızlı kilo kaybı da dahil olmak üzere pek çok sağlıklı sonuç doğurabilir. Ancak, ketojenik beslenmenin uzun vadede uygulanmasının doğruluğu tartışılır, bunu unutmamak önemlidir. Bunlara artı olarak ketojenik beslenmenin aşağıdaki gibi sonuçları olabilir:
- Böbrek taşı oluşumu
- Asidoz (kandaki yüksek asit seviyeleri)
- Ağır kilo kaybı veya kas dejenerasyonu (uzun süreli kullanım için)
- Kabızlık
- Halsizlik
- Düşük kan şekeri
Vücudunuzu ketojenik beslenme için ayarlarken bu semptomlar özellikle diyetin başında çok yaygındır. Beyniniz ve vücudunuzun birincil ve seçilmiş enerji kaynağı karbonhidratlardır. Bu nedenle, karbonhidratların sert bir şekilde ve aniden ortadan kaldırılması tipik olarak optimum sağlığa ulaşmanın uzun süre uygulanabilecek ve sürdürülebilir bir yöntem değildir.
Sonuç Olarak;
Beslenme düzeninizdeki köklü değişiklikler sağlığınız için potansiyel sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, yeni bir diyet başlatmadan önce daima doktorunuzla veya bir beslenme uzmanıyla konuşmalısınız. Ketojenik beslenmeye başlamak isterseniz; şeker hastalığınız, hipoglisemi veya kalp rahatsızlığınız varsa doktorunuza muayene olmaya mutlaka gitmelisiniz. Vücudunuzun çok uzun süreler ketojenik beslenmeyle idare etmeyeceğini bilmelisiniz, uzunca bir süre uygulamayacağınız için ketojenik diyetin devamında ne yapacağınızı ve diğer diyetleri değerlendirmeyi düşünmeye başlamalısınız. Ketojenik diyet rafine edilmiş ve işlenmiş karbonhidratların beslenme rutininden kaldırılmasını teşvik eder. Bununla birlikte, tüm karbonhidratlar eşit şekilde yaratılmamaktadır. Çoğu sağlık faydası yüksek, besleyici ve yoğun lifli karbonhidratlar; meyve, sebze, yağsız protein ve sağlıklı yağ içeren bir beslenmenin parçasıdır.